Stel: u hebt al jaren een bedrijf in Oss. Ineens komt u een organisatie tegen met exact dezelfde bedrijfsnaam en met identieke producten en/of diensten, elders in Nederland gevestigd, in Maastricht bijvoorbeeld. Wat nu?
De casus lijkt simpel: uw handelsnaam is ouder. En volgens de handelsnaamwet van 1921 is het verboden om ‘een handelsnaam te voeren, die, vóórdat de onderneming onder die naam werd gedreven, reeds door een ander rechtmatig gevoerd werd, of die van diens handelsnaam slechts in geringe mate afwijkt, een en ander voor zover dientengevolge, in verband met de aard der beide ondernemingen en de plaats, waar zij gevestigd zijn, bij het publiek verwarring tussen die ondernemingen te duchten is.’
Vestigingsplaats
Een mond vol. Maar wat betekent het concreet? Door de grote afstand tussen de vestigingsplaatsen (142 kilometer) is het verwarringsgevaar klein, volgens de handelsnaamwet. Maar die wet is opgesteld in een tijd ver vóór het internet. Terwijl juist door internet het verwarringsgevaar vandaag de dag groter kan zijn.
Rechtsonzekerheid
Goed nieuws: ook rechters zijn ontvankelijk voor dit soort inzichten. Toch zult u met overtuigend bewijs moeten aantonen dat er inderdaad sprake is van verwarringsgevaar. Er is echter een betere route. Met een oudere merkregistratie, geldig in de Benelux, is de zaak voor de rechter direct duidelijk. De vestigingsplaats speelt hierbij namelijk geen rol en de rechter zal oordelen dat er inderdaad sprake is van merkinbreuk. Sta dus sterk met een geregistreerd merk!
Blog: maart 2021, in magazine Bedrijvig Oss