Een van onze cliënten, een modeontwerper met de achternaam Kalani, krijgt steeds meer naamsbekendheid. Zijn high-fashion kleding, sjaals en tassen zijn populair en hij is erg actief op social media. Daarom wilde hij zijn achternaam als merk registeren en beschermen in de Benelux. Maar kan dat gegarandeerd?

Merkonderzoek

Voorafgaand aan de indiening deed ik een merkonderzoek om te kijken of deze naam beschikbaar was voor registratie. Toen vond ik in het register een identiek merk Kalani, maar dan voor bedtextiel en nachtkleding.

Bezwaar

We hebben toen Kalani als woord-beeldmerk ingediend, met uitzondering van nachtkleding. Maar snel daarna maakte de merkhouder van Kalani bezwaar vanwege verwarringsgevaar. Na onderhandelingen, verdere beperking van de merkindiening Kalani voor high-fashion mode en mode-ontwerp én ondertekening van een gentlemen’s agreement, is de kwestie vriendschappelijk opgelost. En inmiddels is het merk geregistreerd.

Achternaam als bedrijfsnaam

Van tevoren dacht mijn cliënt dat hij zijn achternaam altijd mocht gebruiken, ook als bedrijfsnaam of merk. Maar dat is dus niet zo. Het gaat uiteindelijk om de oudste handelsnaam- en/of merkrechten. Natuurlijk mag hij wel zijn achternaam als ‘ontworpen door Kalani’ gebruiken.

Sta sterk met een geregistreerd merk

Meer weten over de achternaam als bedrijfsnaam? We staan altijd klaar voor het beste naam- en merkadvies.