Blog

maart 2016

mrt 27
Gepubliceerd in Nederlands

Verwarringsgevaar tussen LMR Advocaten en LR Advocaten?

Volgens LMR Advocaten scheppen de namen LMR Advocaten en LR Advocaten verwarring bij het publiek en eiste dat LR Advocaten de naam zou wijzigen. LMR Advocaten heeft de oudste handelsnaamrechten. Het Hof acht de kans op verwarringsgevaar tussen LMR Advocaten en LR Advocaten aanwezig. 

Inmiddels heeft LR Advocaten haar naam en website aangepast in Liebrand en Ruijs Advocaten www.liebrandenruisadvocaten.nl, maar handhaaft het gebruik van haar logo.

Volgens de Hoge Raad leveren de handelsnamen LMR Advocaten en LR Advocaten, zoals gebruikt in de logo’s van beide kantoren, geen gevaar op dat het publiek de twee ondernemingen uit Oss met elkaar zal verwarren. De vormgeving van een naam is weliswaar geen onderdeel van de handelsnaam, maar dient te worden meegewogen bij de beantwoording van de vraag of verwarring te duchten is.

LMR Advocaten verzocht tevens het staken en gestaakt houden van de domeinnaam lradvocaten.nl. Deze domeinnaam wordt echter alleen nog gebruikt om gebruikers van zoekmachines via een tussenscherm te leiden naar de website van Liebrand en Ruis Advocaten. Hierbij kan de bezoeker na het bereiken van het tussenscherm zelf bepalen of hij wil doorklikken naar de website www.liebrandenruisadvocaten.nl. Mocht de gebruiker op zoek zijn naar LMR Advocaten dan zal deze niet doorklikken.

Volgens het hof is gebruik van de oude domeinnaam lradvocaten.nl als tussenscherm voor een doorlink naar de nieuwe domeinnaam geen handelsnaamgebruik en dus rechtmatig.

mrt 23
Gepubliceerd in Nederlands

Een nieuwe naam voor het Europese merkenbureau

Met ingang van 23 maart 2016 heet het Europese merkenbureau in Alicante, Spanje, voortaan Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO). Het gemeenschapsmerk is omgedoopt tot Uniemerk. De tarieven voor het indienen van Uniemerken per klasse zijn aangepast en de tarieven voor o.a. het vernieuwen van Uniemerken zijn verlaagd. De eisen voor de beschrijving van waren en diensten per klasse zijn aangescherpt: de waren en diensten moeten specifiek en duidelijk worden beschreven om hiervoor bescherming te verkrijgen. Sinds 1996 zijn er al meer dan 1,3 miljoen Uniemerken in 23 EU-talen aangevraagd, uit bijna elk land en gebied ter wereld.
mrt 19
Gepubliceerd in Nederlands

Bossche Bol en Osse Trotse®

Bossche Bol en Osse Trotse® Wie kent ze niet… de overheerlijke Bossche Bollen? Veel mensen kennen ook banketbakkerij Jan de Groot uit Den Bosch die deze lekkernijen maakt. Maar is de term Bosche Bol een merk? Het antwoord op deze vraag is nee. Iedere bakker mag zijn chocoladebol een Bossche Bol noemen. De Bossche Bol is namelijk verworden tot een soortnaam. Er is destijds geen merkregistratie voor aangevraagd. Christian chocolaterie en patisserie uit Oss maakt de Osse Trotse® (chocolade de bouchee) ofwel grote bonbon gemaakt in melk en pure chocolade. Op een koekje van amandel/bitterkoek is een koffie/mokka-canache gespoten, waarin zachte hazelnoot-caramel de smaaksenstatie vergroot. Christian heeft de naam Osse Trotse® als merk laten registreren in de Benelux. Niemand anders mag deze naam dus gebruiken. Hierdoor blijft het merk exclusief! Bij de merkaanvraag voor Osse Trotse controleerde het Merkenbureau met behulp van een internet-search of het merk al was verworden tot soortnaam zoals bij de Bossche Bol. Toen bleek dat alleen Christian Osse Trotse verkocht werd het merk ingeschreven. Het is dus raadzaam om uw merk tijdig te registreren voordat andere bedrijven het merk ook gaan gebruiken. Anders valt namelijk de herkomstfunctie en het onderscheidend vermogen van het merk weg en kunt u geen merkregistratie meer krijgen. En dat is een gemiste kans…maar gelukkig kunnen wij trots zijn op de succesvolle merkregistratie van Osse Trotse®.