Blog

april 2016

apr 15
Gepubliceerd in Nederlands

Is uw merk goud waard?

U investeert veel energie en tijd in uw bedrijf en verkoopt producten of diensten onder uw merk. Hiermee bouwt u naamsbekendheid op. Uw merk vertegenwoordigt dus veel waarde. U wilt natuurlijk niet dat een ander bedrijf onder een soortgelijke naam actief wordt, maar dat de goodwill die onder uw merk is opgebouwd goed beschermd is. Alleen een inschrijving van uw merk bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom geeft u merkbescherming.

Uw handelsnaam, ingeschreven in het handelsnaamregister, beschermt niet de naam van uw product, dienst of logo, en geeft slechts beperkte bescherming voor uw handelsnaam in de plaats waar uw bedrijf is gevestigd!

Merkregistratie

Een merkregistratie is 10 jaar geldig en hiermee kunt u gemakkelijk optreden tegen namaak en misbruik in de hele Benelux. Uw merkregistratie kunt u vervolgens elke 10 jaar verlengen. Ondernemers kunnen denken dat het nog te vroeg is om hun merk te registreren. Maar door uw merk direct te registreren, zorgt u ervoor dat u kunt optreden tegen iemand die, - misschien zelfs zonder opzet - uw naam of logo gebruikt. Wacht u met registreren, dan bent u mogelijk te laat.

De waarde van het merk COCA-COLA is ongeveer US$ 70 miljard! De waarde van uw merk neemt toe, en kan een belangrijke rol spelen bij licenties, franchise, pandrechten, en eventuele verkoop of overname van uw bedrijf. Registreer daarom uw merk want... uw geregistreerde merk is goud waard!

Gepubliceerd in Bedrijvig Oss, magazine voor ondernemend Oss en omgeving - april 2016

 

 

apr 05
Gepubliceerd in Nederlands

Voorkom sommaties en dwangbevelen!

Stel: je start een nieuwe onderneming. Je hebt alles geregeld, tot en met je eigen logo, briefpapier en visitekaartjes. Nét als je aan de slag gaat, krijg je een brief van een andere ondernemer. Je merknaam lijkt te veel op die van hem en hij eist dat je hem aanpast. Wat nu?

“In mijn dagelijkse praktijk kom ik veel van dat soort cases tegen”, vertelt Pierre Konings, oprichter van het Geffense Konings Trademarks. Al jaren begeleidt Konings ondernemers bij het beschermen van juridische eigendommen. Aanvankelijk voor AkzoNobel, later onder andere voor bedrijven in de farmaceutische industrie en sinds anderhalf jaar met Konings Trademarks.

Valse start

“Ondernemers die zonder degelijk juridisch fundament ondernemen, lopen een risico”, stelt Konings, die een recent voorbeeld beschrijft. “Wijzorg is een online platform voor zorgdiensten. Logo, website, persbericht, alles was geregeld. Totdat er een brief op de mat viel van WIJDEZORG. Zelfde soort dienst, actief in (onder andere) dezelfde regio en bovendien: opgenomen in het merkenregister van de Benelux. In het kader van verwarringsgevaar moest Wijzorg de naam wijzigen. Een schikking bleek niet mogelijk, er dreigde zelfs een rechtszaak...”

Merknaam of handelsnaam?

Zo’n valse start is volgens Konings heel eenvoudig te voorkomen. “Bijvoorbeeld door de juridische beschikbaarheid van de naam te checken. Of het register van de KvK te raadplegen. Belangrijk is ook het merkenregister, want een handelsnaam en een merknaam zijn niet hetzelfde! Koninklijke Philips Electronics NV is een handelsnaam; die typerende blauwe hoofdletters PHILIPS zijn een merknaam.”

Probleemloze lancering

“Daarom is het inschakelen van een merkenadviseur voor iedere ondernemer, klein of groot, verstandig”, vervolgt Konings. “Zonder merkregistratie heb je simpelweg geen merkrecht. Door op tijd te investeren in juridische begeleiding, bespaar je mogelijk veel geld en frustratie.”

Osse bedrijven

Gelukkig zijn veel ondernemers op de hoogte van de voordelen van het beschermen van juridisch eigendom. Zo hebben meerdere Osse (familie)bedrijven de laatste jaren verschillende merknamen laten vastleggen. “Verstandig”, oordeelt Konings. “Zeker in een tijd waarin je als lokale partij vanuit het niets (inter)nationaal zichtbaar kunt worden.. Ik help ondernemers om zorgeloos te kunnen bouwen aan hun onderneming. Zonder sommatiebrieven, dwangsommen en schadevergoedingen. Met een geregistreerd merk sta je sterk!”

 

Gepubliceerd in 'Bedrijvig Oss' magazine, april 2016

apr 02
Gepubliceerd in Nederlands

Bavaria wint rechtzaak van Yourhosting

Bavaria heeft haar slogan “Zo, nu eerst een Bavaria” met succes verdedigd tegen de slogan “Zo, nu eerst naar de cloud” van Yourhosting. Met deze slogan maakte Yourhosting reclame op radiozenders. Dat mag niet meer oordeelde de rechter. Bavaria heeft sinds 1985 merkrechten en auteursrechten op haar slogan. Yourhosting maakt inbreuk op de auteursrechten van Bavaria. De slogan “Zo, nu eerst een Bavaria” heeft een eigen oorspronkelijk karakter en draagt het persoonlijk stempel van de maker. Door jarenlange marketing van de slogan denkt men bij “Zo, nu eerst...” direct aan Bavaria. En dat moet zo blijven!