Industriële vormgeving en (grafisch) ontwerp dragen bij aan innovatie. Consumenten kiezen voor producten die er mooi uitzien, denk bijvoorbeeld aan design meubelen, auto’s en mode. Ontwerpers willen hun design beschermen zodat hun inspanningen worden beloond, en niemand ermee aan de haal gaat. Maar hoe doe je dat?

I-DEPOT

In de ontwerpfase is het product nog niet op de markt en moeten de tekeningen als bedrijfsgeheim worden behandeld. Een goede eerste stap is het doen van een I-DEPOT. Dat is een officieel geheim bewijsstuk, waarin staat wie de ontwerper is, wanneer het design is ontworpen, en alle afbeeldingen en informatie waaruit duidelijk blijkt wat het ontwerp is.

GEHEIMHOUDINGSVERKLARING

In gesprekken met potentiële partners om het product op de markt te brengen is het belangrijk om de potentiële partners, voorafgaande aan het gesprek, bewust te maken dat het design vertrouwelijk moet worden behandeld en hiervoor een geheimhoudingsverklaring laten ondertekenen.

MODELREGISTRATIE

Als het design helemaal klaar is, en in productie kan worden genomen, is een modelregistratie in de Benelux of EU van belang. Een model moet wel nieuw zijn en een eigen karakter hebben. Met een modelregistratie kan effectief worden opgetreden tegen designs die verwarrend veel lijken op het geregistreerde model. Zo blijft uw design exclusief!

Gepubliceerd in “Magazine voor ondernemend Oss en omgeving, december 2022”.