Bossche Bol en Osse Trotse® Wie kent ze niet… de overheerlijke Bossche Bollen? Veel mensen kennen ook banketbakkerij Jan de Groot uit Den Bosch die deze lekkernijen maakt. Maar is de term Bosche Bol een merk? Het antwoord op deze vraag is nee.

Iedere bakker mag zijn chocoladebol een Bossche Bol noemen. De Bossche Bol is namelijk verworden tot een soortnaam. Er is destijds geen merkregistratie voor aangevraagd. Christian chocolaterie en patisserie uit Oss maakt de Osse Trotse® (chocolade de bouchee) ofwel grote bonbon gemaakt in melk en pure chocolade. Op een koekje van amandel/bitterkoek is een koffie/mokka-canache gespoten, waarin zachte hazelnoot-caramel de smaaksenstatie vergroot. Christian heeft de naam Osse Trotse® als merk laten registreren in de Benelux. Niemand anders mag deze naam dus gebruiken. Hierdoor blijft het merk exclusief!

Bij de merkaanvraag voor Osse Trotse controleerde het Merkenbureau met behulp van een internet-search of het merk al was verworden tot soortnaam zoals bij de Bossche Bol. Toen bleek dat alleen Christian Osse Trotse verkocht werd het merk ingeschreven. Het is dus raadzaam om uw merk tijdig te registreren voordat andere bedrijven het merk ook gaan gebruiken. Anders valt namelijk de herkomstfunctie en het onderscheidend vermogen van het merk weg en kunt u geen merkregistratie meer krijgen. En dat is een gemiste kans…maar gelukkig kunnen wij trots zijn op de succesvolle merkregistratie van Osse Trotse®.