Tijdens de jubileumbijeenkomst van de 100ste Bedrijvig Oss won ik de hoofdprijs: een geheel verzorgde reis naar Swansea City, inclusief wedstrijd en een rondleiding door John van Zweden. Super, bedankt!

Ik zocht het meteen even op: Swansea City staat op de 25ste plaats in de Brand Finance Football 50 van 2016 met een merkwaarde van 161 miljoen euro. De club met de meeste merkwaarde is Manchester United met 1,077 miljard euro. Real Madrid CF staat op de tweede plaats met 1,056 miljard euro, gevolgd door FC Barcelona met een waarde van 914 miljoen euro. De merkwaarde is berekend op basis van merkkracht, omzet op commerciële waarde, uitzendrechten en omzet uit het aantal verkochte kaarten.

Het merk van Manchester United is wereldwijd geregistreerd en beschermd. Naast merkregistratie voor sportieve activiteiten is het ook geregistreerd voor allerlei andere producten en diensten zoals merchandising, restauratieve diensten en kleding. Maar ook het logo van – bijvoorbeeld FC Oss is een geregistreerd merk in de Benelux.

Sta sterk

Met de grote sponsordeals is het duidelijk dat de juiste merkbescherming een gigantische toegevoegde waarde heeft. En die kan weer worden geïnvesteerd in spelers, staf en infrastructuur. Voor voetbalclubs, ongeacht hun grootte, is het dan ook van groot belang om de waarde van hun merk te herkennen. Sta sterk met een geregistreerd merk!

Dit artikel is gepubliceerd in Bedrijvig Oss, magazine voor ondernemend Oss en omgeving. Juni 2017