Je brengt als bedrijf een nieuw product op de markt. Alles ziet er veelbelovend uit, maar er ontbreekt nog één ding: het registreren van de merknaam. Geen onbelangrijk detail, want het laatste wat je wilt is dat anderen ermee aan de haal gaan. Hoe je dat voorkomt, weet Pierre Konings van Konings Trademarks als geen ander.

Laat er geen misverstand over bestaan: het registreren van een merk is een specialisme. “Je creëert daarmee een nieuw recht”, legt Pierre uit. “Daarbij wordt vastgelegd wie de merkhouder is, hoe het (beeld)merk eruitziet, wat de producten en/of diensten zijn. En voor welke regio het geldt: alleen de Benelux, de Europese Unie of ook andere landen? Het moet zorgvuldig gebeuren, en daar zorg ik voor.”

Pierres rol is om het proces te begeleiden, zodat alle puntjes op de i worden gezet. Je kunt ook toekomstige producten aan de registratie toevoegen; je hebt vijf jaar de tijd om het merk in gebruik te nemen. Als Pierre een merk indient controleert hij eerst of het al voorkomt in het merkenregister, of dat het teveel lijkt op een bestaande naam. “Bij verwarring is niemand gebaat.” Belangrijk om te weten is verder dat wanneer je een merk indient, het niet automatisch betekent dat die geregistreerd wordt. “Je merk moet wel onderscheidend vermogen hebben en mag niet beschrijvend zijn. Anders wordt het geweigerd door het merkenbureau.”

VOORKOMEN BETER DAN GENEZEN

Pierre raadt bedrijven aan niet te wachten met het registeren van hun merknamen. “Ik heb meegemaakt dat een kledingmerk een sommatiebrief ontving van het advocatenkantoor van een grote voetbalclub, kort na de introductie van een nieuw label. Dan ben je te laat en zit er niets anders op dan een andere naam te kiezen.” Het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ is wat Pierre betreft dan ook zeker van toepassing op merkregistratie. “Je kan het beter op voorhand goed regelen en de vruchten ervan plukken, dan halverwege allerlei noodmaatregelen te moeten nemen. Zodat niemand aan de haal kan gaan met hetgeen je hebt opgebouwd. Ik help de ondernemer om daarin de juiste keuzes te maken.”

Gepubliceerd in Bedrijvig Oss, december 2023.