Onderzoekers hebben een medicijn gevonden dat coronapatiënten sneller moet laten herstellen. Het middel heet tocilizumab, een bijna onuitspreekbare naam. Dit medicijn past in een mooi rijtje ingewikkelde medicijnnamen. Waarom zijn deze namen zo ingewikkeld?

Remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir/ritonavir of tocilizumab. Probeer dit maar eens uit te spreken zonder erover te struikelen. Sinds corona worden we om de oren geslagen met de meest ingewikkelde medicijnnamen.

“Dit zijn de wetenschappelijke namen. Het zijn echte tongbrekers”, zegt merkadviseur voor farmaceutische bedrijven Pierre Konings. “Met deze pandemie moet alles super snel gaan. Farmaceuten hebben nog geen tijd om na te denken over een mooie naam dus krijgen de medicijnen hun wetenschappelijke naam.”

Die wetenschappelijke naam is bedacht aan de hand van een speciaal systeem. Apotheker Sam Gijsberts van Apotheek Jansen legt uit: “Die moeilijke namen verzint de WHO. In 1953 is een systeem bedacht om elk medicijn een unieke naam te geven die over de hele wereld hetzelfde is.”

© EditieNL

Bij het verzinnen van een naam voor een medicijn wordt met verschillende zaken rekening gehouden. “De naam van het medicijn wordt afgestemd op de doelgroep. Een anticonceptiemiddel moet mooi klinken voor een vrouw. Een kankermedicijn moet vooral veiligheid uitstralen.”

 

Verkeerde recepten

Daarnaast mag de naam geen verwarring veroorzaken. “Als ze onveilig klinken of te veel lijken op een bestaand medicijn dan kunnen ze worden afgekeurd. Daarnaast mogen ze niet leiden tot verkeerde recepten.

En over die specifieke naam is goed nagedacht. Zo mag hij nergens anders op lijken en zit er een naam in waaraan apothekers kunnen herkennen tot welke groep het geneesmiddel hoort. “Zo hebben geneesmiddelen die de aanmaak van cholesterol remmen altijd het woord ‘statine’ in hun naam. Bijvoorbeeld atorvastatine, simvastatine of rosuvastatine. Zo kunnen artsen en apothekers over de hele wereld dus gemakkelijk herkennen wat voor geneesmiddel het is.”

 

Merknaam

De ingewikkelde namen zijn dus de namen van de chemische stoffen in het medicijn. Vaak hebben medicijnen ook nog een merknaam. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de anticonceptiepil. “Marvelon is een merknaam van ‘de pil’. De wetenschappelijke naam hiervan is ethinylestradiol/desogestrel”, zegt merkendeskundige Konings.

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5198728/medicijnen-moeilijke-namen-remdesivir-hydroxychloroquine-lopinavir?fbclid=IwAR2IEv-gs8CdVnjKXG3sMn2j78tAYOmhbOCjX59P3ctmA3FI0-ejLe_IyLE