Het komt voor dat familiebedijven wegens omstandigheden worden verkocht aan derden. De overname van een bedijf is een ingijpende gebeurtenis waar veel bij komt kijken.

DUIDELIJKE AFSPRAKEN

De vraag is dan of ook de handelsnaam wordt overgenomen. Bij familiebedrijven is meestal de familienaam onderdeel van de handelsnaam. Er is veel naamsbekendheid opgebouwd. En dat ligt gevoelig. Een schriftelijke overdracht van de handelsnaam als onderdeel van het overnamecontract geeft duidelijkheid. Alleen mondelinge afspraken over overname van de handelsnaam kan later problemen geven.

HANDELSNAAMCONFLICT

Als de verkopende partij de handelsnaam niet uitschrijft uit het handelsnaamregister van de Kamer van Koophandel en zijn handelsnaam weer gaat gebruiken ontstaat er verwarring met dezelfde handelsnaam gevoerd door de overnamepartij. En is er een conflict over wie de oudste handelsnaamrechten heeft. Juridisch advies bij het maken van een overnamecontact is raadzaam om dit te voorkomen.

VERVAL HANDELSNAAMRECHTEN

Handelsnaamrechten ontstaan door het gebruik daarvan. Alleen registratie van de handelsnaam in het handelsnaamregister is niet voldoende. De handelsnaamrechten vervallen als de handelsnaam niet meer wordt gebruikt. Dan komt de handelsnaam weer vrij voor gebruik.

VHANDELSNAAM ALS MERK

Registratie van de handelsnaam als merk in de Benelux heeft toegevoegde waarde: een merkregistratie vergroot de beschermingsomvang van de naam.

Gepubliceerd in Bedrijvig Oss, december 2023.