Mediation biedt grote voordelen voor bedrijven en wordt steeds vaker succesvol toegepast wanneer er een geschil is tussen bedrijven. Gekwalificeerde mediators spelen hierbij een belangrijke rol.

Alternatieve geschilbeslechting, in plaats van een gang naar de rechter, sluit aan bij de dynamiek van het bedrijfsleven. De dialoog tussen partijen wordt voortgezet, maar nu onder leiding van een onpartijdige mediator en volgens bepaalde spelregels. Zie het als onderhandelen onder leiding van een neutrale coach.

Toekomstgerichte oplossingen

De mediator kan met elke partij afzonderlijk praten. Dit biedt nieuwe perspectieven. Uiteraard bepalen partijen zelf welke gegevens de wederpartij mag krijgen. Mediation richt zich niet op het bewijs van eigen standpunten en het verleden, maar op het snel verkrijgen van een toekomst gerichte oplossing, gebaseerd op zakelijke belangen.

Win-win oplossing

Rechtzaken duren lang en zijn kostbaar. Al die tijd is er rechtsonzekerheid. Het is vaak niet goed te voorspellen hoe een rechter gaat oordelen: de uitspraak kan ook negatief uitvallen met alle gevolgen van dien.

Tijdens mediation houden de partijen zelf de regie en kunnen ze worden bijgestaan door hun advocaten. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld. Zo ontstaat er vaak een duurzame win-win-oplossing waar beide partijen achterstaan.

Mediation: logisch

Mediation is het logische alternatief voor de traditionele rechtspraak. Het is de natuurlijke eerste optie in geschillen met een relationele dimensie. Als MfN-registermediator ben ik gespecialiseerd in zakelijke mediation. Meer weten? Bel me gerust voor een vrijblijvend gesprek.

 

Dit artikel is gepubliceerd in: Bedrijvig Oss, Magazine voor ondernemend Oss en omgeving, December 2016