Een goede merknaam kiezen is een belangrijke stap. Heeft u een product of dienst ontwikkeld met een unieke merknaam? Bescherm dan uw merk met een merkregistratie.

Konings Trademarks zorgt ervoor dat uw merk vakkundig wordt geregistreerd en beheerd. Zoals de unieke merken Kliknieuws® (nieuwsbron van uitgeverij Talvi), de verrukkelijke bonbon Osse Trotse® (Christian Chocolaterie en Patisserie) of het kledingmerk Van Tilburg® (Van Tilburg Mode en Sport).

Onderscheidend vermogen

Het merkenbureau stelt hoge eisen aan een merk. Bij gebrek aan onderscheidend vermogen wordt kan het een merk zelfs weigeren. Zo werd het merk Biomild voor yoghurt geweigerd omdat dit beschrijvend is. Ook plaatsnamen mogen niet als merk niet worden gemonopoliseerd. Zelfs het gerenommeerde kledingmerk Van Tilburg®, afgeleid van hun familienaam, werd in eerste instantie geweigerd. Echter, na aantonen van inburgering door intensieve marketing in zowel Nederland als België is dit merk toch geregistreerd.

Soortnaam

Het kan ook anders: de bekende Bossche bol bijvoorbeeld, is geen geregistreerd merk. Bakkerij Jan de Groot had te lang gewacht met het vastleggen ervan. Later weigerde het merkenbureau het merk ‘Bossche bol’ omdat er inmiddels meerdere bakkerijen de Bossche bol verkochten. Het merk was niet meer uniek en de Bossche bol werd een soortnaam.

Op tijd in actie!

Het indienen van uw merk leidt dus niet automatisch tot merkregistratie. Tijdig onderzoek en advies naar de registreerbaarheid van uw merk is belangrijk voor een succesvolle merkregistratie.

Gepubliceerd in ‘Bedrijvig Oss’ magazine voor ondernemend Oss en omgeving, april 2017.