Als je het woord corona hoort of ziet denk je vast direct aan het virus en de gevolgen daarvan. Voorheen dacht je waarschijnlijk aan het biermerk. Dat biermerk heeft dan ook veel last van deze negatieve associatie!

Sinds maart van dit jaar is er een flinke toename van het aantal merknaam-aanvragen met de namen corona en covid-19 voor allerlei producten en diensten. Bijvoorbeeld ‘Covid-mask’ voor mondkapjes, ‘Stop covid-19’, ‘Covid-19 Vax’ voor vaccins. Veel van deze merknamen worden geweigerd door merkenbureaus wegens gebrek aan onderscheidend vermogen. Een onderscheidend beeldelement daarbij helpen, maar dan mag het merk niet in strijd zijn met de openbare orde of goede zeden.

Registreren

‘Love in the time of coronavirus’ of, ‘I beat the coronavirus‘ zijn dan weer grappige varianten. Evenals ‘Kick coronavirus’ ass’ en ‘coronayoga’. Ook in de regio Oss zijn er bedrijven en ondernemers actief op het gebied van corona, zoals ‘MoreMasQ’: een bedrijf dat dispensers maakt voor mondkapjes. Hoe meer onderscheidend vermogen een merk heeft, hoe sterker de juridische bescherming van het merk.

Maar let op: alleen gebruik van een merknaam geeft nog géén merkrechten. Merkbescherming kan je alleen verkrijgen na indiening en registratie van het merk. Dus sta sterk en registreer je merk! 

Gepubliceerd in magazine ‘Bedrijvig Oss, september 2020.